Vaardigheden om te kunnen redeneren, inschatten en logisch denken.
Rekenen om te begrijpen, mee te doen, thuis te raken in de wereld.
Rekenen hoort bij het leven.
IK Ontwikkelbord voor jou:
Zo doen wij dat!
Inrichting, didactisch handelen, materialen en middelen.
Doelen en inhouden
IK-doelen op basis van SLO, CED, School aan Zet en Met sprongen vooruit.
Inspiratie en activiteiten
Een handige rekenkast per doel en per domein om zelf te ontwerpen.
Theorie en achtergronden
Onder andere didactiek, (prenten)boeken, materialen en middelen.
Inkijkje
Op de borden in de online omgeving vind je onder andere onderstaande praktische kaarten met IK-doelen. Werk je in leerjaren? Dan is het handig te weten dat stap 14 statistisch gezien ongeveer tweede helft leerjaar 3 is.
In de omgeving vind je ook digitale rekenkasten met per domein en per doel vrij toegankelijk materiaal geordend bij elkaar. Je hoeft dus niet zelf naar materialen te zoeken!
Zo kan dat.
Hoe zorg je voor verantwoord en onderbouwd rekenonderwijs op maat voor alle kinderen?
Voor een doelgericht, boeiend en uitdagend aanbod waar ieder kind leert rekenen, werk je cyclisch. Maak een jaarplanning, laat een domein meerdere keren aan bod komen en zorg voor herhaling. Door met je groep een aantal weken aan een bepaald domein te werken is er ruimte om de diepte in te gaan en kan ieder kind werken aan doelen die aansluitend bij de actuele ontwikkeling uitdagen in een volgende stap. Door als groep binnen hetzelfde domein te werken, valt er ook nog eens veel van en met elkaar te leren: als Leerling (‘Ik ben dit aan het oefenen’), als Prof (‘Ik kan dit al’) of als Meester (‘Ik ben hier meesterlijk goed in’).