top of page
kurk.jpg
rekenen.heic

IK Ontwikkel rekenen

Rekenen gaat over begrijpen, ontdekken en toepassen van hoeveelheden, verhoudingen en patronen in het echte leven. 

Op dit bord vind je alles wat je nodig hebt om inclusief rekenonderwijs op maat te kunnen ontwerpen, uitvoeren en evalueren in je school of kindcentrum. Doelgericht, boeiend en uitdagend voor ieder kind. Met óf zonder gebruik van een methode. Veel IK Ontwikkel rekenplezier! 

Verwachten hoeveel er nodig is. Schatten. Meten. Wegen. Ordenen. Vragen stellen. Bouwen. Patronen herkennen. Problemen oplossen. Redeneren. Verbanden leggen. Spelen met getallen. Begrijpen wat je doet. Logisch nadenken.

 

Inzicht opbouwen. Samen naar oplossingen zoeken. Vertrouwen op je denkstappen. Tellen. Splitsen. Verdelen. Verschillen begrijpen. Durven proberen. Rekenen hoort bij het leven.

IK Ontwikkelbord voor jou:

Zo doen wij dat!

Inrichting, didactisch handelen, materialen en middelen. 

Doelen en inhouden
IK-doelen op basis van SLO, CED, School aan Zet en Met sprongen vooruit. 

Inspiratie en activiteiten

Een handige rekenkast per doel en per domein om zelf te ontwerpen. 

Theorie en achtergronden

Onder andere didactiek, (prenten)boeken, materialen en middelen. 

Inkijkje

Op de borden in de online omgeving vind je onder andere onderstaande praktische kaarten met IK-doelen. Stap 13 is statistisch gezien eerste helft leerjaar 3 (M3). 

 

In de omgeving vind je ook digitale rekenkasten met per domein en per doel vrij toegankelijk materiaal geordend bij elkaar. Die worden steeds aangevuld, zodat je niet zelf op zoek hoeft naar alle materialen.

kurk_edited.jpg

Zicht op het referentiekader rekenen​​​​

Met IK Ontwikkel heb je goed zicht op ontwikkeling op leerling-, groeps- en schoolniveau voor het hele referentiekader rekenen. Bij Onderwijsresultaten lees je hoe je dat doet voor jouw school of kindcentrum.​​​​​​

IK Ontwikkel doelenoverzichten rekenen

Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van leren

IK Ontwikkel rekenen overzicht op leerlingniveau

Overzicht op leerlingniveau

Groepsoverzicht referentiekader rekenen
Onderwijsresultatenmodel referentiekader rekenen

Overzicht op groepsniveau

Overzicht op schoolniveau

kurk_edited.jpg

IK Ontwikkel verrassend anders. De doelen zijn per domein verdeeld in stapjes op de leerlijn: Leerjaaroverstijgend en methode-onafhankelijk. Door deze unieke aanpak zonder de gemiddelde norm van leeftijd of leerjaar kan ieder kind passende stappen zetten in de zone van naaste ontwikkeling op weg naar de wettelijke referentie-niveaus.

Zo kan dat.

Hoe zorg je voor verantwoord en onderbouwd rekenonderwijs op maat voor alle kinderen? 

 

Voor een doelgericht, boeiend en uitdagend aanbod waar ieder kind leert rekenen, werk je cyclisch. Maak een jaarplanning, laat een domein meerdere keren aan bod komen en zorg voor herhaling. Door met je groep een aantal weken aan een bepaald domein te werken is er  ruimte om de diepte in te gaan en kan ieder kind werken aan doelen die aansluitend bij de actuele ontwikkeling uitdagen in een volgende stap. Door als groep binnen hetzelfde domein te werken, valt er ook nog eens veel van en met elkaar te leren: als Leerling (‘Ik ben dit aan het oefenen’), als Prof (‘Ik kan dit al’) of als Meester (‘Ik ben hier meesterlijk goed in’).  

kurk.jpg
IK Ontwikkel verrassend anders

Gebruik IK Ontwikkel app om de brede ontwikkeling van ieder kind zichtbaar te maken in een doorgaande lijn vanaf het moment dat het op jouw school of kindcentrum start. Zonder cijfers en zonder verplicht toetsen.

Groei zichtbaar maken.

IK Ontwikkel continu. We geloven in de kracht van vakmanschap van binnenuit en horen graag je aanvullingen, opmerkingen en ideeën!

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

IK Ontwikkel coöperatie U.A.

* Heeft primair een maatschappelijke missie en realiseert deze als zelfstandige –financieel zelfvoorzienende- onderneming;

* Werkt sociaal: Financiële winst staat ten dienste van het vergroten van maatschappelijke impact.  

De coöperatie wil bijdragen aan een transitie in onderwijs en opvang van binnenuit: van systeemgericht naar mens- en wereldgericht.

©2022 - 2025

Bekijk hier de gebruikersvoorwaarden. 

Bekijk hier het privacybeleid. 

Bekijk hier het cookiebeleid. 
 

Logo Leefleerschool VAN BINNENUIT
bottom of page