top of page
kurk.jpg

Taaldoelen verbinden
aan
wereldwijze thema's 

Er liggen veel kansen als je taalonderwijs en wereldoriëntatie verbindt.

 

Werk daarom met kinderen gedurende een langere tijd aan een wereldwijs thema, waarbij je taaldoelen en inhouden voor aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, natuurkunde, burgerschap en techniek zoveel mogelijk integreert.

Kies voor thematisch Wereldwijs onderwijs met samenhang tussen taal en wereldoriënterende vakken, inhouden en doelen. 

 

Kinderen bouwen ruime en betekenisvolle kennis van de wereld op door in een thema meerdere keren over een onderwerp te lezen, luisteren, praten en schrijven. 

Taal is voertuig voor leren. Het geeft kinderen toegang tot de ervaringen, kennis en inzichten van anderen. Het helpt ze om gesprekken te voeren om te denken en te leren.

​

Daarbij zorgt de rijke wereldwijze taal van zaakvakken ervoor dat kinderen teksten, presentaties of gesprekken steeds beter gaan begrijpen, omdat zij nieuwe kennis kunnen verbinden aan dat wat ze al weten. 

IK Ontwikkel doelenkaart thema Grieken en Romeinen
IK Ontwikkel Kaart taal op maat Grieken en Romeinen 15-20

Voorbeeld voor- en achterkant doelenkaart op maat. Klik erop voor een versie in Word die je gratis kunt downloaden.

kurk.jpg

Stap voor stap

Verbind de inhouden van Taal en Wereldwijs en ontwerp betekenisvolle activiteiten voor kinderen.

​

  1. Verken, overleg en bepaal met welk thema je de volgende periode aan de slag gaat;

  2. Bekijk het bord en brainstorm samen, waarbij je aandacht hebt voor de actualiteit in jouw groep en in de wereld. Maak hierbij gebruik van de activiteitenkaart ‘thema ontwerpen’. 

  3. Bedenk welke Wereldwijze praktijken er mogelijk zijn.  

  4. Kies (vanuit de doelenkaarten Taal) enkele tekstsoorten en taaldoelen die passen bij die wereldwijze praktijk(en) en bij de ontwikkeling van de kinderen in jouw groep.  

  5. Download de doelenkaart van het thema en vul deze aan met de gekozen tekstsoorten en taaldoelen en kopieer de kaart voor ieder kind.

IK Ontwikkel verrassend anders

Zicht op ontwikkeling

Met de kaarten heb je een overzicht van de vaardigheden en inhouden waar je een bepaalde periode specifiek aandacht voor hebt.

 

Gebruik de kaart in je periode- week- en dagplanning en verbind taaldoelen aan betekenisvolle inhouden en activiteiten. Organiseer passende instructies, doe met kinderen mee in de activiteit en reflecteer met hen op de doelen door te vragen: Wat kan/weet/lukt je al zelf? Kijk vervolgens samen wat het kind nodig heeft om een stapje in ontwikkeling te maken. Op die manier krijg je samen met de kinderen goed zicht op ieders ontwikkeling.  â€‹

kurk.jpg

Nieuwsgierig?

Ontdek wat IK Ontwikkel zo verrassend anders maakt.

​

Maak kennis met het gedachtengoed, de borden met alles wat je nodig hebt om zelf onderwijs te ontwerpen en de app. Met ruimte voor het stellen van vragen.  

bottom of page