App
Een op groei gerichte rapportage.
Een alternatief leerlingvolgsysteem. Verantwoord en onderbouwd voor zowel de wettelijke kerndoelen als alle criteria van het referentiekader taal en rekenen.
In de app breng je groei van een kind ten opzichte van de wettelijke en brede doelen van het onderwijs, zonder kinderen met elkaar te vergelijken. En in een paar klikken maak je ook nog eens een praktisch plan op maat. Voor PO-SBO-SO-opvang.
-
In een doorgaande lijn stap voor stap in beeld;
-
Zonder gestandaardiseerd vergelijkend toetsen en zonder cijfers;
-
Juiste gegevens voor (bovenschoolse) verantwoording opbrengsten.
Inkijkje
In de app breng je in een paar stappen Actualiteit en Behoeften van ieder kind in beeld. IK Ontwikkel app eenvoudig in gebruik, ondersteunt het vakmanschap van professionals en is inzichtelijk voor ouder en kind.
De rapportage kun je uitprinten en toevoegen aan IK Ontwikkel map (portfolio) van het kind.
ABC voor ontwikkeling
IK Ontwikkel app is een webbased applicatie met een aantal praktische functionaliteiten, gebaseerd op het ABC voor ontwikkeling van binnenuit.
A
Actualiteit
In een handig overzicht breng je actuele ontwikkeling in beeld.
Vraag:
Wat kan dit kind al wél?
B
Behoefte
Samen met kind en ouder(s) maak je eenvoudig een plan op maat.
Vraag:
Wat heeft dit kind nodig?
C
Contact
Een afstemmingsplan om te onderzoeken wat het kind nodig heeft.
Doe:
Eén kind = één plan.
Het ABC is een krachtig en in kern eenvoudig model wat helpt om te doen wat ertoe doet.
Kenmerken
​​
-
Ontwikkelen in een doorgaande lijn (0-13 jaar) zonder kinderen met elkaar te vergelijken;
-
Niet hoger of lager, maar steeds een stapje verder en bekwamer;
-
Methode-onafhankelijk, leerjaaroverstijgend en gericht op groei;
-
Formatieve evaluaties en observaties in hetzelfde instrument;
-
Stap voor stap toewerken naar de criteria van het referentiekader;
-
Compleet beeld voor zowel professional(s) als kind en ouder(s);
-
Rapportages op kind- groeps- en schoolniveau;
-
Alle gegevens voor verantwoording opbrengsten (onderwijsresultatenmodel).
Het leren evalueren
weet wat je meet
-
Kijken en handelen van binnenuit: Je kijkt naar ieder kind door een Rode bril (Contact), onderzoekt wat het al wél kan in relatie tot de doelen van het onderwijs (Actualiteit) en vraagt je af wat dít kind nodig heeft om een nieuwe stap te maken (Behoefte);
-
Investeren in vakmanschap en actuele inzichten uit wetenschap verbinden aan de eigen praktijk;
​
-
Gebruik maken van verschillende vormen om het leren te evalueren;
​
-
Niet een gemiddeld punt op een methodegebonden toets of een score op een gestandaardiseerde toets het oordeel laten vormen over wat een kind kan, maar vooral kijken wat het in het dagelijks werk laat zien;
-
Groei beoordelen aan de hand van doorlopende leer- en ontwikkellijnen op basis van de wettelijke kerndoelen (kaarten met IK-doelen), waar het kind zoveel mogelijk zelf eigenaar van is. Beoordelen staat ten dienste van het leren en niet andersom;
-
Observeren en registeren wat een kind gedurende een langere tijd laat zien op doorlopende leer- en ontwikkellijnen. Deze zijn uitgewerkt in de kaarten met IK-doelen en zo samengesteld dat de summatieve beoordeling (eindresultaat) na 8 jaar basisonderwijs een goed en betrouwbaar beeld geeft voor alle criteria die horen bij de referentieniveaus 1F en 2F/1S voor taal en rekenen.
Brede ontwikkeling in beeld
Vijf IK Ontwikkelgebieden (stevige basis, taal, rekenen, Wereldwijs, bewegen).
Gebruik alle mogelijkheden van de app of kies voor een enkel IK Ontwikkelgebied. De stevige basis bestaat uit leefleervaardigheden, waaronder executieve functies, mindset, sociale vaardigheden en leren leren.
Grondlegger ​
"Kunnen we een alternatief bedenken voor het leerlingvolgsysteem waardoor we goed zicht hebben op brede ontwikkeling van ieder kind in relatie tot de doelen van het onderwijs zonder kinderen met elkaar te vergelijken?"
Het was die vraag waar Nicole Hanegraaf tussen 2004 en 2021 met haar scholen van binnenuit aan de slag ging om een een op groei gericht alternatief voor het gestandaardiseerd, vergelijkend toetssysteem te ontwikkelen. Vele jaren van pionieren, samenwerken, uitproberen, uitzoeken, bijstellen en aanscherpen op basis van wetenschap uit theorie en praktijk werd: IK Ontwikkel. Als in ons land de vraag om een alternatief LVS groeit beseft Nicole dat het tijd is om te gaan delen. IK Ontwikkel app is sinds 2023 beschikbaar voor scholen en kindcentra (PO-SBO-SO-opvang).